När Michael Degirmen, VD för FarmUp, pratar om den roll deras plattform kan spela för kommuner, lyfter han fram hur avgörande den är för att bygga starka lokala ekonomier och samtidigt främja hållbarhet. Han betonar vikten av att knyta samman lokala producenter med dagligvaruhandeln, restauranger och offentlig sektor.
"Genom FarmUp kan kommunerna verkligen stärka den lokala ekonomin och produktionen. Vi hjälper mindre producenter att bli mer konkurrenskraftiga, och detta genererar både jobb och inkomst inom kommunen," säger Michael. Han menar att plattformen erbjuder ett sätt att säkerställa en mer stabil livsmedelsförsörjning, särskilt under kriser. "När globala leveranskedjor störs, står kommunen bättre rustad med en stark, lokal livsmedelsproduktion."
Hållbarhetsaspekten är också central. "När transportavstånden minskar genom närproducerad mat, minskar också utsläppen av växthusgaser. Detta stämmer väl överens med de mål många kommuner har för miljö och hållbarhet."
För de lokala producenterna innebär FarmUp att de kan sälja sina varor med bättre marginaler, vilket stärker deras långsiktiga lönsamhet. "Det är en vinst för alla parter – producenterna, kommunen och invånarna," fortsätter Michael Degirmen. Han påpekar även hur plattformen kan förenkla för den offentliga sektorn att få tillgång till lokala livsmedel. "Skolor och äldreboenden kan genom vår plattform servera hälsosamma, lokalt producerade måltider. Det är också ett sätt för kommunerna att möta sina mål kring hållbar offentlig upphandling."
Michael avslutar med att framhäva att FarmUp är en kostnadseffektiv investering för kommunerna. "För en låg kostnad kan kommuner få en stor positiv effekt. Det handlar om att investera i en långsiktig och hållbar matförsörjning utan att belasta budgeten med stora återkommande kostnader."